ISRs yttrande sammanfattar att utredningen innehåller många bra förslag – som att stärka det ämnesdidaktiska innehållet och lärarnas hantverksskicklighet; ett starkare fokus på lärande och undervisning liksom på barns utveckling. I stort pekar förslagen mot en återgång – det ska bli mer likt hur det var för ungefär 50 år sedan.
ISR har dock en stor invändning mot utredningen. Den saknar en ordentlig analys av lärarutbildningens grundproblem och vad som krävs för att utveckla lärarutbildningen till en akademisk professionsutbildning som utbildar professionella lärare med hög kompetens (vilket sägs vara målet). Utredningens snäva inriktning och direktivets tydliga beställning när det gäller hur antagningskraven kan höjas, hur ämneslärarutbildningen kan stärkas och hur utbildningsinnehållet mer kan inriktas mot ämneskunskaper, kognitionsvetenskap och praktisk metodik, gör att förslagen inte grundas i en analys av lärarutbildningen som helhet.
Det är märkligt att en statlig utredning så detaljerat föreskriver ett utbildningsinnehåll på ett sätt som ibland har karaktären av läroboksintroduktion. Det gäller såväl texten om läs- och skrivutveckling som kognitionsvetenskap. Att kognitionsvetenskap får så stor plats i utredningen följer visserligen av direktiven, men frågan hade kunnat behandlas utifrån en större insikt i lärarutbildningens historia och det utbildnings-vetenskapliga kunskapsområdet.
I betänkandet knyts kognitionsvetenskap till det internationella området ”Learning and instruction sciences” vilket motsvarar delar av pedagogiken. Att ersätta detta med ”kognitionsvetenskap” utan att med ett ord nämna det pedagogiska kunskapsområdet åsidosätter lärosätenas autonomi på ett häpnadsväckande sätt.
ISR tillstyrker:
Förslagen om
- krav på lägst betyg C i Svenska 3 eller svenska som andraspråk 3 för antagning till grundlärarutbildning F-3 och 4-6 samt ämneslärarutbildningarna
- krav på lägst betyg D i Svenska 3 eller Svenska som andraspråk för antagning till förskollärarutbildningen
- att öka utrymmet ämnesstudier och ämnesdidaktiska studier ökar med 15 hp
- att använda det ökade utrymmet för ämnesstudier och ämnesdidaktik till att förstärka utbildningen om barns läs- och skrivundervisning för F-3 och 4-6 utbildningarna
- att för 7-9 och gymnasieutbildningarna främst förstärka det ämnesdidaktiska innehållet
- att yrkeslärarutbildningen får 15 hp mer ämnesdidaktik
- ett minskat och delvis förändrat UVK-innehåll
- om resursförstärkning genom högre ersättningsbelopp
ISR avstyrker:
Förslagen om
- att särskilt peka ut kognitionsvetenskap i examensbeskrivningar
- att avsätta särskilda medel och ge Skolverket uppdrag om fortbildning i kognitionsvetenskap
- särskilda forsknings- och forskarutbildningsinsatser i kognitionsvetenskap
- nya examensmål för förskollärar- och grundlärarutbildningarna angående läs-, skriv- och matematikutveckling
- förändringar av examensmålen