Skolsäkerhetsutredningen har lämnat flera betänkanden som ISR har lämnat synpunkter på under 2024. Gällande förslagen i en av dessa – Skolor mot brott – vill nu regeringen gå längre än utredaren, vilket föranledde en snabb delning för synpunkter av en lagrådsremiss under vecka 11 i mars.
ISRs yttrande accepterar vissa förslag men avvisar och kritiserar också vissa förslag där ISR menar att förslagen inte kommer kunna ha någon praktisk effekt eller att förslagen är för stora ingrepp i elevers integritet.
- Skolans säkerhetsarbete i brottsförebyggande syfte ska föras in i ett nytt kapitel 6 a i skollagen
ISR accepterar regeringens förslag om ett nytt kapitel om brottsförebyggande säkerhetsarbete men påpekar att säkerhetsarbete inte bara handlar om brott utan även t ex olycksfall och ohälsa.
- Huvudmannen ska se till att det på varje förskole- och skolenhet finns en beredskapsplan och ett löpande arbete när det gäller en allvarlig våldssituation eller hot om en allvarlig våldssituation.
ISR accepterar med viss tvekan kravet på en obligatorisk beredskapskapsplan som ska finnas vid varje skolenhet. Vi har förståelse för att beredskapsplaner kan behövas i miljöer och lokaler där risker kan upplevas finnas men bedömningen borde rimligen få göras av varje huvudman.
- Lagrådsremissen innehåller även förslag till ändringar i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) och skollagen som innebär att sekretess och tystnadsplikt ska gälla för de beredskapsplaner och det löpande arbete som huvudmännen ansvarar för.
ISR tillstyrker förslaget, både när det gäller bestämmelsen i OSL och i skollagen 29 kap 15 §. Det är rimligt att en beredskapsplan som beskriver säkerhetsåtgärder vid skolattacker m.m. inte ska kunna begäras och fås utlämnade.
- Huvudmannen ska se till att åtgärder vidtas för att obehöriga personer inte ges tillträde till förskole- eller skolenhetens område när verksamheten pågår.
ISR accepterar förslaget även om vi bedömer att det inte kommer att kunna vara verksamt då det i praktiken är svårt att avgöra om en besökare är obehörig eller inte.
- Rektorn ska få besluta om undersökning av väskor och andra föremål som elever har eller har haft med sig till skolan eller till en skolaktivitet utanför skolenheten om det är befogat för att begränsa risken för brott, ordningsstörningar eller kränkningar eller för att upprätthålla säkerheten. En sådan undersökning ska endast få utföras om den står i rimlig proportion till sitt syfte och övriga omständigheter.
ISR avstyrker förslaget då det är för omfattande och innebär en alltför stor inskränkning i elevers personliga integritet. Bestämmelsen är otydlig och svårtolkad. ISR bedömer att förslagets skrivning ger en nästan oinskränkt möjlighet för rektor att med hänvisning till allmänt hållna och diffusa ändamål undersöka elevers väskor.
- Om det kan misstänkas att ett brott har begåtts av en elev som går på skolenheten ska rektorn anmäla brottet till Polismyndigheten om inte övervägande skäl talar emot det. Detta gäller om brottet har begåtts i samband med verksamheten i förskoleklassen, grundskolan, anpassade grundskolan, specialskolan, sameskolan, gymnasieskolan, anpassade gymnasieskolan, den kommunala vuxenutbildningen eller fritidshemmet.
ISR är kritisk till detta lagförslag i sin nuvarande utformning. Vi förstår givetvis att brott som av skolan och brottsbekämpande myndigheter ses som allvarliga ska polisanmälas. Men lagförslaget innebär att även mindre allvarliga brott kan polisanmälas. Skolans uppgift ska vara att anmäla brottslighet och annan oro till socialnämnden, som i sin tur ska ta ställning till eventuell polisanmälan, via den sekretessbrytande reglering som gäller för dem. En rimlig ålder för polisanmäla bör som idag vara 12 år utom i synnerliga fall av mycket allvarlig brottslighet.
- Regeringen bedömer att det i samtliga läroplaner bör göras ett tillägg som förtydligar att utbildningen ska förmedla och förankra en grundläggande respekt för att lagar och andra föreskrifter som gäller i samhället ska följas.
ISR är tveksamt till detta tillägg. Att lagar som utgångspunkt ska efterlevas, det är en självklarhet. Men att lägga till den formuleringen i läroplanerna är, enligt oss, att skriva personal, föräldrar och barn/elever på näsan. ISR påpekar också risken att en oinskränkt respekt för gällande lagar kan bedömas komma att stå i motsatsställning till den kritikrätt som de grundlagsfästa fri- och rättigheterna garanterar oss alla.