Utredningen ”Tid för undervisningsuppdraget – åtgärder för god undervisning och läraryrkets attraktivitet” har haft i uppdrag att lämna förslag som kan minska förskollärares och lärares administrativa uppgifter och andra uppgifter så att tid kan frigöras för arbete med undervisningen och uppgifter som hör till undervisningen. Vidare skulle utredningen även föreslå hur undervisningstiden för lärare i skolan skulle kunna regleras.
I ISRs yttrande välkomnar förbundet stora delar av förslagen. ISR är av uppfattningen att lärares författningsmässiga pålagor har svämmat över, till ingen eller extremt liten nytta för elevernas lärande och utveckling. ISR välkomnar därför förslag som minskar byråkrati och onödig administration, till förmån för lärarnas och pedagogernas undervisnings- och elevnära relationella arbete som behövs för Sveriges barn och ungdomars bästa.
ISR välkomnar vidare utredningens översyn med regellättnader och förslag om avbyråkratisering om till exempel skolors information till vårdnadshavare, utvecklingssamtal, kunskapsutvecklingsplan och enklare former för informationsskyldighet. ISR välkomnar också en kommande översyn av regler för kränkande behandling och diskriminering.
ISR avstyrker dock förslagen om att staten skulle reglera alla lärares tidsmässiga undervisningsskyldighet. ISR menar att förutsättningarna för detta i varje skolenhet är för olika i Sverige. Dessutom har arbetsmarknadens parter, såväl centralt som lokalt, inarbetade former för att anpassa denna typ av villkor.
Små huvudmän har färre personal och färre kringpersonal, vilket innebär att utbildad personal arbetar bredare med hela utbildningsuppdraget. Ju fler författningar och ju mer detaljreglering, desto svårare får de allra minsta skolorna, som ofta utgör pedagogiskt alternativa komplement till kommunala skolor, att leverera adekvat och kvalitativ undervisning.
Om regeringen skulle välja att gå vidare med statligt reglerad undervisningstid, riskeras många idéburna skolors existens, eftersom tidsekvationen och småskalighet inte går ihop med legitimationsförfattningarnas krav och behovs- och målstyrningen. ISR kan inte se hur sådan författning skulle kunna fungera om inte de mindre skolorna ges undantag från författningsramar om arbetstidens fördelning.