Regeringen tillsatte läroplansutredningen i slutet av 2023 bl a med uppdraget att utreda och föreslå en tydlig kunskapsinriktning med fokus på fakta och ämneskunskaper och bättre anpassning efter barns kognitiva utveckling och skilda förutsättningar. Utredningens betänkande kom i februari 2025.
Idéburna Skolors Riksförbunds yttrande anser att betänkandets förslag till nya läro- och kursplaner innehåller flera bra förslag. Men ISR är samtidigt kritisk till flera aspekter i utredningen, bland annat den retorisk inramning som yttrandet har.
ISR konstaterar att den läroplan som nu föreslås tyvärr innebär en återgång till en läroplan som mer har formen av en arbetsinstruktion som lärare ska följa än ett uppdrag som en professionell yrkesgrupp får ansvar för att förverkliga. En sådan återgång till mer konkreta kursplaner bör inte kombineras med en hård styrning och kontroll eftersom det då finns en stor risk att utrymmet för lärarnas professionella bedömningar minskar till förmån för mallar som ska följas och följas upp.
Förslagen innehåller två stora förändringar som ISR menar är viktiga och bra: För det första förflyttningen av fokus från betygskriterier till mål och innehåll och, för det andra, betoningen av undervisningen som en kollektiv verksamhet. Vi ställer oss också bakom inriktningen mot en tydligare progression med utgångspunkt i barnens kognitiva utveckling liksom att låta de praktiska och estetiska ämnenas specifika kunskapsformer ta större plats.
ISR konstaterar dock slutligen att betänkandet som helhet tyvärr präglas av tendentiösa och dåligt underbyggda resonemang om såväl kunskap som om forskningsgrunden för lärarnas verksamhet. Betänkandet som helhet präglas också av idéer om en stark central styrning kombinerat med granskning och uppföljning vilket går på tvärs mot den strävan att förstärka lärarprofessionen som också uttrycks. Enligt förslagen ska staten styra inte endast undervisningens innehåll och former utan också vilka kunskaper lärarna ska använda som grund för sina beslut.