Vinstintresse är inte rätt drivkraft för en bra skola.
Idéburna Skolors Riksförbund och Sveriges Lärare publicerar rapporten, “Friskolors drivkraft: samhällsvinst eller företagsvinst? som avslöjar olikheter mellan friskolor och synliggör mervärden från de icke-vinstutdelande friskolorna. Samma dag publicerar organisationerna gemensam debattartikel i Göteborgsposten.
Icke vinstutdelande friskolor är väsentligen olika skolföretagen och har en viktig roll att fylla, bland annat för att erbjuda utbildning inom en viss pedagogisk inriktning, driftsformer som medger en större brukarmedverkan samt att erbjuda utbildning på platser där kommuner valt att inte bedriva skolverksamhet. För oss är det avgörande att drivkraften för att starta och driva en skola utgörs av en genuin vilja att möta elevernas behov, inte att göra vinst.
Regeringen behöver dels vidta åtgärder som dels bryter kund- och konkurrensmekanismerna i systemet och återta synsättet att skola är en i grunden kollektiv gruppaktivitet där alla elever ska behandlas likvärdigt utifrån sina behov.
Dels behöver de idéburna friskolornas skaparkraft tas till vara genom ett genomgripande perspektivbyte från konkurrens till samverkan. Det finns många områden, som exempelvis kommunernas utbudsansvar, skolbibliotek, elevhälsa och tillgången till kompletterande pedagogisk miljö, där samverkan skulle gagna alla – elever och föräldrar, idéburna friskolor och kommunala skolor.
Det är dags att återknyta till friskolereformens ursprungliga syften – det vill säga innan den urartade till stordrift, vinstjakt och marknadsplats.